subiecte-olimpiada de filosofie-etapa nationala-2008

SUBIECTUL I- 60 puncte

Elaborati un eseu filosofic avand ca repere ideile exprimate in uramtoarele trei citate:

 „Ce este deci adevarul? O aramata miscatoare de metafore, metonimii, antropomorfisme, pe scurt, o suma de relatii umane care au fost, poetic si retoric, adaugite, tranferate, impodobite si care dupa o indelunga folosinta, apar unui popor drept stabile, canonice si obligatorii:adevarurile sunt iluzii, despre care s-a uitat ca sunt asa ceva, metafore tocite si care si-au pierdut puterea sensibila, monede care si-au pierdut efigia si care acum intra in discutie ca metal, si nu ca monede.”

                                        Fr. Nietzsche, Adevar si minciuna in sens extramoral

„Gandeste-te la uneltele dintr-o lada de unelte: exista aici un ciocan, un cleste, un ferestrau, o surubelnita, o rigla, un borcan de clei, clei, cuie si suruburi. Cat de diferite sunt functiile acestor obiecte, tot atat de diferite sunt si functiile cuvintelor.”

                                       Ludwig Wittgenstein- Cercetari filosofice

„Filosoful este prietenul concptului, el are in puterea lui conceptul.Ceea ce inseamna ca filosofia nu este o simpla arta de a forma, inventa sau fabrica concepte, caci conceptele nu sunt in mod necesar forme descoperiri sau produse.Mai riguros, filosofia este disciplina care consta in a crea concepte.”

                                     G. Deleuze, F.Guattari, Ce este filosofia?

SUBIECTUL II – 30 puncte

 

   Analizati si interpretati urmatorul text:

   „Metafizicieni precum Platon si Marx au crezut ca ar putea arata ca, o data ce teoria filosofica ne-ar conduce de la aparenta la realitate, noi am fi intr-o pozitie mai buna pentru a fi utili semenilor nostri ca fiinte umane.Ambii au sperat ca separatia public-privat, distinctia dintre datoria fata de sine si datoria fata de altii ar putea fi depasite. Marxismul a fost subiectul invidiei tuturor miscarilor intelectuale de mai tarziu, deoarece el a parut, pentru un moment, sa arate cum sa sintetizezi autocreatia si responsabilitatea sociala, eroismul pagan si iubirea crestina, detasarea celui contemplativ si fervoarea celui revolutionar.”

                              Richard Rorty- Contingenta, ironie, solidaritate

Timpul de lucru efectiv este de 3 ore de la primirea subiectului sau verificarea transcrierii sale la tabla.Se acorda 10 puncte din oficiu.

Reclame

3 comentarii

  1. fatoooo, am citit cu ochii holbati cat cepele, le propriu…alea da „conditii optime” in romania lui 2008…de subiecte ce sa mai zic….de petrea tutea nu mai aude nimeni…pacat! dar, deh, se schimba anii si curentele 😉 cat despre marx si platon, nu se rasufla?

  2. chiar …uitasem de petre tutea .. tare omul ..chiar de curand a adus tati o carte a lui . deci subiectul cu marx si platon e departe … . Rorty imi parea un american interesant ,un pragmatist tipic, insa unul original … dar cu asocierile astea de comunism si chestii metafizice incepe sa ma cam sperie :)).
    oricum subiectele astea sunt mult prea amalgamate …au mult prea multe arii tematice in ele , mult prea divergente la un moment dat.

  3. Cum vi s’a parut la olimpiada?
    Am si eu maine o etapa…care sunt punctele tari, ca sa zic asa?


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s