Chintesenta evolutiva a judetului Jales -I-

 

oNu ne imaginăm că vom veni noi, cu micul nostru exerciţiu, cum spunea Constantin Noica, şi vom revoluţiona gandirea teatrală a lumii, însă, pe de altă parte, ne propunem sa ipostaziem un valid

truism istoric prin opacizarea inaderenţelor sedimentate în contemporaneitate si prin desemnarea unor obiective argumentativ-gnoseologice, lingvistice , geografice si istorice .

Prin urmare, am instrumentat specificitatea temei propuse printr-o ars combinatoria argumentativa in chintesenta urmatoarelor obiective:

  • 1.Istoricitatea Tarii Litua si formarea judetului Jales
  • 2.Autohtonizarea istorica a Manastirii Tismana (si excluderea Runcului de sub stapanirea acesteia)
  • 3.Dabacescu –primul nobil mentionat in documente(sub specie aeternitatis )
  • 4.Dabacesti-Tamasesti … un continuum evolutiv al aceleiasi localitati (Localitatea Dabacesti este mostenita de actualul sat Tamasesti)
  • 5.Dihotomia izvoarelor istorice.Runcu nu este mostenitor al Dabacestilor.
  • 6.Concluzii

 1. Istoricitatea Tarii Litua si formarea judetului Jales

oJudeţul Jaleş ca unitate administrativă, s-a conturat odată cu formarea statului feudal Tara Romaneasca, la sfarsitul secolului al XII-lea si primele decenii ale secolului al XIV-lea.

o    Primele secole ale mileniului II au fost marcate de importante evenimente ce au loc in spatiul Carpato-Balcanic si Pontic: formarea taratelor bulgare la sud de Dunare si formarea statului feudal maghiar care in expansiunea sa spre Est a ocupat in sec XI-XIII Transilvania. Intre Carpati si Dunare are loc procesul de consolidare a formatiunilor feudale, prestatale romanesti-cnezatele si voievodatele- proces perturbat de ultimele valuri ale popoarelor migratoare.

o     La inceputul mileniului II, la Sud de Dunare se consolideaza Taratul bulgar (Statul vlaho-bulgar) condus de Asan si Petru(1186-1207) cu un puternic impact economic social si religios asupra populatiei de la nord de Dunare formata din vlahi (olahi, romani) si cumani.

o    Intre anii 1218-1241 , Taratul bulgar e condus de Ioan Asan al II-lea , cel mai puternic tar bulgar iar la 1235 este recunoscuta Patriarhia de la Tarnava.In anii 1241-1243, Bulgaria  e distrusa de tatarii hanului Bata,  fondatorul Moldovei de Aur isr Ungaria recucereste regiuni din Serbia.Stingerea dinastiei Arpadiene in Ungaria 1301 si a Hemanizilor, in Serbia 1371,permite o consolidare economica si politica a Tarii Romanesti si cresterea influenetei politice a domnitorilor romani in zona Carpato-Balcanica.

o     Autoritatea acestora sporeste si prin inrudirea lor cu suverani din tarile vecine.Legendarul Negru Voda a avut-o sotie pe Magrita, o catolica trecuta, dupa moarte, in pomelnicul de la Campulung alaturi de Tihomir.Ea avea titlu de contesa mostenit de la Miched –ban de Severin care i-a fost tata sau bunic.

1.1. Diploma cavalerilor ioaniti- pecete a tarii Litua

 

oTeodora, fiica lui Basarab I a fost prima sotie a tarului bulgar Ivan Alexander si a dat nastere viitorului tar Vidinean Svatimir.

o    Domnitorul  Tarii Romanesti, Nicolae Alexandru (1352-1364) a fost casatorit a doua oara tot cu o catolica, doamna Clara.El a avut doi fii, pe Vladislav si pe Radu, din prima casatorie, viitori domni  si trei fiice, pe Ana sotia tarului bulgar Svacimirm Anca- sotia tarului sarb Stefan Uros si ep Elisabeta al carui sot a fost Ladislau de Oppeln  palatinul- adica cel mai inalt dregator din Ungaria.

oPrima sotie a domnitorului Nicolae Alexandru s-a numit Maria si putea fi fiica ui Ivanco, un voievod sarb, iar altii afirma  ca ar fi fiica unor mari boieri olteni.

oDomnitorul  Tarii Romanesti, Nicolae Alexandru (1352-1364) a fost casatorit a doua oara tot cu o catolica, doamna Clara.El a avut doi fii, pe Vladislav si pe Radu, din prima casatorie, viitori domni  si trei fiice, pe Ana sotia tarului bulgar Svacimirm Anca- sotia tarului sarb Stefan Uros si ep Elisabeta al carui sot a fost Ladislau de Oppeln  palatinul- adica cel mai inalt dregator din Ungaria.

oDupa razboiul din regatul maghiar ,taratul bulgar din 1230, incheiat cu infrangerea bulgarilor este creat Banatul de Severin ce avea ca misiune apararea granitei statului maghiar, fiind si o baza pentru noi actiuni militare.Aceasta formatiune teritorial politica a fost disputata  timp de doua veacuri atat de catre regii unguri cat si de catre voievozii romani.

o    In partea de est, Banatul de Severin se invecina la inceput cu voievodatul lui Litovoi, situat in marea depresiune de pe cursul mijlociu al Jiului si mentionat in

oDiploma din anul 1247, un act de danie al regelui Bela al IV-lea al Ungariei catre Cavalerii Ioaniti. Obiectul daniei era Tara Severinului si toata Cumania.

o   Regele maghiar recunoaste independenta Tarii Litua condusa de voievodul Litovoi “lasand neatinse bisericile si veniturile lor, drepturile episcopilor, morile” si celelalte bunuri. Sunt mentionate semanaturi (deci culturi de cereale), pasuni, fanete si pescarii, tranzit de sare si circulatie monetara.

oE mentionata existenta a doua clase sociale – nobilimea (majores terrae)-in aceasta categorie va fi inclus Dimitrie Dabacescu- si taranimea (rusticii).

2. Autohtonizarea istorica a manastirii Tismana

 

->2.1.Nicodim-ctitorul manastirii

oReligia crestina era slujita in limba bulgara in micile bisericute de lemn. In afara acestora, se mai aflau si chilii pentru calugari si pustnici, popi neinvatati care nu puteau face o scoala de citit, de scris si de cautari.[N. Iorga] 

oFormarea culturii crestine bulgare pune bazele  lumii ortodoxe slavo-bizantine.

oIn Tara Romaneasca, bulgara veche e folosita ca limba oficiala si de cult pana in sec XVII-XVIII. Bazele civilizatiei bulgare vechi sunt puse de catre calugarii bizantini savanti si misionarii crestini: Chiril 827-869 si Metodiu 815-885, nascuti probabil la Salonic.

o    Dupa recunoasterea Patriarhiei de la Tarnava 1235, aceasta devine a doua ca importanta in comunitatea ortodoxa si are o importanta influenta asupra vietii religioase a Serbiei, Rusiei moscovite dar si in spatiile de la nord de Dunare. Inceputul organizarii bisericii ortodoxe in Tara Romaneasca revine calugarului sarb Nicodim. Acesta se pune in slujba domnitorului Vladislav Vlaicu si Radu I si cunostea foarte bine si pe tatal lor, Nicolae Alexandru. Atunci cand Nicodim se afla la Kladova l-a cunoscut pe Radu I ce avea pe atunci functia de Ban al Severinului [ Al. Stefulescu].

o  Nicodim era in corespondenta cu Eutimi patriarhul bulgar de la Tarnovo..[Bogdan P. Hasdeu].

o  Nicodim a murit in 1406 si a slujit la Tismana in timpul a patru domnitori, ultimul fiind Mircea cel Batran.

o   Intemeierea manastirii Tismana de catre calugarul Nicodim a avut loc intre anii 1364-1379 in timpul domniei lui Vladislav Vlaicu.

3. Dabacescu -primul nobil mentional in documente

 

o3.1.Donatiile Manastirii Tismana

oManastirea Tismana era cea mai importanta autoritate din vestul Tarii Romanesti in sec al XIV-lea si al XV-lea. Manastirea Tismana se bucura de mare recunosatere din partea domnitorilor din Tara Romanesca   , ei i-au oferit numeroase danii si la randul lor beneficiau de stabilitatea pe care ortodoxismul o introducea in randul populatiei romanesti. Printre cei mai importanti ctitori ai manastirii Tismana s-a aflat si Dimitrie Dabacescu care detinea importante mosii, pe Jales, iar la moartea sa in 1385 doneaza a patra parte, manastirilor Tismana si Vodita.

o  Primele donatii pentru Manastirea Tismana le face chiar ctitorul ei Nicoale Alexandru (1352-1364). Fiul sau, domnitorul Dan I, intareste in 1385 “cate au fost daruite in vremea parintelui meu manastirii, pe toate sa le intaresc si sa le imputernicesc…

oSi mai intai, am daruit acestei asa zise manastiri, graul din judetul Jalesului, patru sute de galeti pe fiecare an..Am daruit si pe raul Jalesului, la Dabacesti, nucii copacii toti”.

oAceasta dare de 400 de galeti de grau s-a mentinut pe o perioada de circa 100 de ani, judetul Jalesului fiind granarul manastirii Tismana si nu numai.

o  

 

oIn anul 1387, 27 iunie, domnitorul Mircea cel Batran reinnoieste daniile lui Dan I, intarind stapanirea manastirii asupra raului Tismana, pe amandoua partile cat a fost Ligaceasca si Ruseasca si il mentioneaza pe Dimitrie Dabacescu care a daruit manastirii Tismana si Voditei,” cat a fost al sau la Dabacesti”, a patra parte. Ramane sa concluzionam ca ¾ au ramas urmasilor sai (rudelor sale din Dabacesti-).

o   Dupa 23 nov 1406, Mircea Voda confirma manastirii Tismana “dreptul de a pescui in apa Tismanei si de a pasuna, de la satul Tismana in sus, pana la Munte”.

oIn 26 dec 1406, Mircea Voda porunceste satelor manastirii Tismana sa asculte pe egumenul Aghaton, urmasul lui Nicodim.

o  La 5 aug. 1424 Dan al II-lea reinnoieste manastirii Tismana cele 400 de galeti de grau si satele Salcisor, Tismana, Ceaurii,Plostiva, Leurda, Cireselul si Turcinesti, moara de la Bistrita si  zeciuiala de la 8 pescarii.

o  E ultimul act in care e mentionata darea de 400 galeti de grau din judetul Jalesului.

3.2. Dabacescu sub specie aeternitatis

 

Dimitrie Dabacescu apare deci ca mare proprietar de mosii in judetul Jales, in lunca aceluiasi rau. Dupa precizarile lui B.P.Hasdeu si a documentelor istorice, Dimitrie Dabacescu era fiul cel mic al lui Miched (Mikad) Ban de Severin intre anii 1275-1279. Dimitrie se stabileste pe Valea Jalesului cu prilejul casatoriei nepoatei sale, doamna Clara cu domnul Tarii Romanesti Nicolae Alexandru. Isi ia numele de Dabacevski , apoi Dabacescu de la localitatea Dabovka.

Reclame

Un comentariu

  1. […] de generalul Henri Mathias Berthelot (1861–1931, membru de onoare al Academiei Române)1385 – Judeţul Jaleş, a fost primul judeţ menţionat primului judeţ din Ţara Românească. Dan I a dăruit […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s