Goana dupa Cambridge

Studiul  , educatia si invatamantul au reprezentat dintotdeauna un fundament valid,ascensional , veridic in insemnatatea noastra ca entitati demne, capabile si instruite,  si a « carierei » noastre . Traim insa  intr-o epoca a contemporaneitatii , in care conceptul de « studiu » nu este credibil decat in momentul in care este sustinut de o « hartie » (diploma) care sa ateste acest lucru. In mod particular ,  un procedeu similar il intalnim si in cazul studiului limbii engleze . Multi dintre noi (elevii) o cunoastem , multi dintre noi o vorbim insa … aproape in zadar .. fara un certificat care sa ne ateste cunostintele in acest domeniu , este aproape inutil . Asistam astfel,  de cativa ani incoace, la o « febra »  a examenelor de « recunostere » a capacitatilor din anumite domenii . Un exemplu concret ar fi Cambridge-ul. Examenele Cambridge de engleza generala sunt cele mai prestigioase examene pe plan mondial pentru cei care studiaza engleza. In fiecare an, peste un 1, 5 milioane de oameni din 135 de tari sustin examene Cambridge, examene care sunt recunoscute pentru angajare sau studiu.   In una dintre statisticile prezentate pe forumul edu.ro , raspunsul la intrebarea  « Ai fi interesat sa participi la un examen de tip Cambridge ? » rezultatele au fost  « prompte » ,  78,29% dintre participantii la vot raspunzand afirmativ. 

 Prin urmare  scopul meu aici este , poate,  de a furniza o parte din informatiile ce trebuiesc cunoscute  pentru a participa la un astfel de examen , avand in vedere covarsitoarea « cerere ».Dupa cum se stie , examenele Cambridge sunt echivalate pe Scala Comuna Europeana de referinta pentru limbi straine, publicata de Consiliul Europei si consta in : 

KET (Key English Test) – Nivelul A2 pe Scala Comuna Europeana de Referinta pentru Limbi a Consiliului Europei. KET testeaza capacitatea de a exprima nevoi de baza in situatii de zi cu zi si este potrivit pentru persoane de peste 13 ani. Este un examen de nivel elementar si poate fi sustinut dupa circa 200 ore de studiu. PET (Preliminary English Test) – Nivelul B1 pe Scala Comuna Europeana de Referinta pentru Limbi a Consiliului Europei.PET  este un examen de nivel pre-intermediar, care testeaza abilitatile lingvistice necesare in situatii caracteristice vietii sociale si profesionale, intr-un mediu de limba engleza. Pentru a ajunge la acest nivel sunt necesare circa 380 ore de studiu.FCE (First Certificate in English) – Nivelul B2 pe Scala Comuna Europeana de Referinta pentru Limbi a Consiliului Europei.FCE este un examen la nivel intermediar, care necesita competente lingvistice complete. Ofera o calificare celor care doresc sa lucreze intr-o tara de limba engleza sau intr-o organizatie unde se foloseste engleza, sa studieze in engleza si de asemenea sa foloseasca limba engleza pentru turism. FCE este cel mai popular examen pe plan mondial si are cea mai larga recunoastere. Este folosit pentru angajare si pentru studiu si necesita circa 500-600 ore de studiu.CAE (Certificate in Advanced English) – Nivelul C1 pe Scala Comuna Europeana de Referinta pentru Limbi a Consiliului Europei.CAE este un examen la nivel avansat, util celor care au nevoie de limba engleza pentru angajare sau pentru studiu. Este recunoscut de majoritatea universitatilor din Marea Britanie ca test de admitere la studii. Este cel mai popular examen Cambridge din Romania si este acceptat de universitati de stat si particulare ca substitut al testului de admitere sau al unor examene ulterioare.CPE (Certificate of Proficiency in English) – Nivelul C2 pe scala Cadrului comun european al Consiliului EuropeiCPE este examenul aflat la cel mai avansat nivel, acela al unui vorbitor nativ educat. Este acceptat pentru admiterea in universitati din Marea Britanie, univesitati din alte tari anglofone si de catre organizatii si asociatii profesionale din intreaga lume.

 


 

Date si locatiiFCE: Bucuresti , Brasov , Cluj , Iasi , Timisoara (perioada de inscriere 9-13 ianuarie  pt examenul din data de 10 martie ; 27 februarie -9 martie pentru examenul din data de  16 iunie ;25 septembrie -5 octombrie pentru examenul din data de  8 decembrie) ;CAE : Bucuresti , Brasov , Cluj , Iasi , Timisoara ( perioada de inscriere  9-13 ianuarie pentru examenul din data de 10 Martie , 27 februarie-9 martie pentru examenul din  data de 13 iunie ; 25 septembrie -5 octombrie pentru examenul din data de 12 decembrie) ;CPE : Bucuresti , Cluj , Iasi , Timisoara (perioada de inscriere 27 februarie-9 martie pentru examenul sustinut in data de 14 iunie , 25 septembrie -5 octombrie pt examenul sustinut in data de 13 decembrie ) ; 

 

 

InscriereaTe poti inscrie personal la unul din sediile British Council din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.Inscrierea dupa termenDaca ai pierdut perioada de inscriere, te poti inscrie (platind o taxa suplimentara) in perioada de inscrieri dupa termen.

 

 

Durata examenelorExamenele FCE, CAE si CPE se desfasoara in doua zile: probele scrise in ziua stabilita de Cambridge ESOL iar proba orala intr-o alta zi stabilita de British Council, in perioada mentionata pe formularul de inscriere. 

 

 

RezultatulRezultatul se elibereaza dupa circa 2 luni de la data examenului. Scrisoarea cu rezultatul examenului se trimite prin posta pina la data mentionata pe scrisoarea de confirmare. Scrisoarea va va indica centrul si datele la care poti ridica certificatul.Scrisoarea cu rezultatul examenului include o schema grafica orientativa. Rezultatele sunt confidentiale, nu se afiseaza si nu se transmit telefonic.Certificatul se elibereaza dupa circa 3 luni de la data examenului, in perioada mentionata pe scrisoarea de rezultat.Iata deci , cateva dintre informatiile necesare pentru sustinerea acestui tip de examen. Este cert insa ca , pentru a participa la o astfel de « intrecere » este nevoie de multa munca , de sacrificii si de incredere in fortele proprii.  Daca insa preferi internetul ca sursa de informare (avand in vedere ca traim intr-o societate informationala , si preponderent virtuala) sunt recomandabile urmatoarele site-uri :www.cambridgeesol.org/index.htm , www.ielts.org , www.flo-joe.co.uk, www.world-english.org, www.learnenglish.org.uk,  www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish. 

 

 

 

 

 

Reclame

4 comentarii

 1. extrem de utile si exacte datele despre Cambridge….
  ar fi fost util si pretul taxei de participare la aceste examene, care pentru multi dintre tinerii nostri e destul de mare ca sa-i faca sa renunte.
  daca poti sa ne dai un sfat pentru cei care absolva un astfel de examen si ma gandesc aici la nivelele mari (C1, C2) – ce sa facem mai departe?

 2. giiorgem texele de inscriere (pentru sesiunea iunie 2007) sunt :
  FCE- 437 RON
  CAE-464 RON
  CPE-486 RON

 3. de unde as putea face rost de casete cambridge………in afara de situl britanic unde sunt foartee scumpe.

 4. baby ..stiu ca se pot comanda carti cu casete cu tot . nu stiu sa-ti dau mai multe relatii acum. o sa-mi intreb profa si o sa-ti raspund.
  stiu ca, daca esti la liceu, se obisnuiesc prezentari de carti pt cambridge si se pot cumpara direct fara comanda.

  si s-ar putea [dar aici am niste dubii] imprumuta si de la british council . stiu ca de obicei se imprumuta carti. asa ca ma gandesc ca nici caseete nu ar fi o problema.

  good luck 🙂


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s