orizontul intrebarii

col-building.jpg

today- morning- 13:45-wakeeeeee up – masa-biblioteca-oras- colantei de la biggie- homie- speaking-ul pentru Cambridge- acasa iar :((( – then…

„Cand capeti un raspuns, te „luminezi”.Cand pui o intrebare, in schimb , luminezi lucrurile”

Citii primele 24-de-pagini-si-un-pic  din Noica-„Sentimentul romanesc al fiintei”… ma asteptam sa gasesc ceva istoric si stufos(neahhh ..doar istoric ..ca istoric si stufos deja devine pleonasm pentru ca sunt sinonime ..la fel ca istoric si oripilant , sau la fel ca istoric si cifric iritant si racaitor ) …cand colo ..  „orizontul intrebarii” ..un „eseut” bine aranjat despre  functiile intrebarii („suspenda, oglindeste, rastoarna, neaga prin trecere in irealitate , afirma prin deschidere nedeterminata catre realitate, dar in cele din urma organizeaza nedeterminarea”)

Eu cred ca dincolo de suspendare, dedublare, negatie , nedeterminare si theticism , intrebarile sunt „trupesti”.Au carnuri si glande prin care absorb stimulii  cognitivi ai lumii. Eu cred ca Dumnezeu a creat inainte de toate intrebarea , a pus-o pe un norisor si a sedimentat-o in fiecare dintre noi … fiecare isi dezvolta retorismul si interogativitatea dupa bunul sau plac .. unii se intreaba despre ei insisi , altii se intreaba cum au aparut jobenurile cu iepuri , altii isi cantaresc interogativ toate filosofiile , sunt insa unii , care isi inchid intrebarile in palmele lor si le tin ascunse .Noi toti suntem facuti din semne de punctuatie si din diacritice … avem hematiile pline de retorime si daca trece o zi fara sa punem macar o intrebare ,inseamna ca in ziua resprectiva , fie nu am fost noi insine , fie am fost bolnavi/drogati, fie am consumat niste Jack/Johnnie/Metaxa/Martini/Cinzano/Chivas . Zilnic cineva se intreaba ..daca nu pe el insusi , atunci pe „aproapele” lui … astazi , vineri-spre-sambata , 6 miliarde de oameni si-au pus cel putin o intrebare..rezulta (nu ca as fi eu un Pitagora , aa btw..sper ca o sa calculez bine … ca am deja un 7 la mate plus nota-vai-de-capul-ei din teza so .. don’t trust me)  … au fost rostite 6 miliarde de intrebari … o parte din ele probabil si-au primit raspunsul („-ai baut cafea azi? – da” un posibil dialog din Pakistan ; „-Cum respira ornitorincul?””-Cate pene are o gasca” – „Cati picocentrimetri patrati are cicatricea lui Harry Potter?” „Daca ai fi un ficus ,cand te-ai uda si de ce?”  , „De ce nu exista calendare climatronice , cu airbaguri si cu un gprs egocentric?” )

Ideea e ca , oricat de absurd mi se paru mie Noica la pagina 1 , oricat de frustrat , oricat de surmenat si obosit…incep sa il inteleg .. ba chiar ma intreb „cum i-o fi venit ideea?” … noua tuturor intrebarile ni se par delicioase ..daca nu ar exista intrebari , nu ar exista avocati (pentru ca nu ar avea cum sa comunice cu martorul) , nu ar exista salarii mari , inchisori , nu ar exista profiturile editurilor care il publica pe Noica , nu ar exista interviuri si angajari , nu ar exista job-uri , nu ar exista case construite dupa bunul nostru plac (pentru ca arhitectul nu ne-ar intreba care nuanta de vernil-cacaniu o preferam pentru perdele , etc), nu ar exista impozite , pensii , bani , imobile , invatamant , nu ar exista perpetuarea speciei , nu as exita eu , nu ar exista eloa , gramo , alti top-isti ,nu ar exista bloggeri , nu ar exista nimic ..aa ba da .. „nimicul” ar fi probabil singurul existent.

Reclame

6 comentarii

  1. stii revista re:publik… ce scrii tu ai putea scrie acolo, numai ca este cam greu de urmarit totusi pentru un cititor neavizat, totul asa.. intr-o fraza luuunga, sau poate nu am citit eu bine.

    in concluzie mai baga si tu spatii… randuri libere 😀

  2. o sa incerc .. stiu ca uneori le amalgamez pe toate in ultimul hal , probabil din obisnuinta , sau din alte motive mai mult sau mai putin obscure :))) ..oricum mersi de trecere si de advice-ul lasat

  3. Imi place felul tau de a scrie. Bravo.

  4. alex , poate mi se urca la cap :))

  5. Nu cred .. unui om inteligent nu i se urca la cap aprecierile 🙂

  6. poate i se urca la maini sau la alte membre/viscere/thingies 🙂


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s